Nadere gegevens
Locatie:
op het Noordzee strand
Tijdsduur :
ongeveer 2 uur
Uitvoering:
leerkracht met certificaat en met behulp van (natuur)ouders
Voor: | Groep 5-6 Groep 7-8 |
Activiteit: | Met water Aan zee en strand Buiten |
Een “kor” is een visnet dat door vissersvaartuigen wordt gebruikt. Zo’n “kor” in het klein heet een kornet, ongeveer 3 meter breed en 6 meter lang. Aan één kant van het net zit een scheerbord. Dit scheert, dat wil zeggen trekt scheef door het water en zorgt ervoor dat het net vanaf het strand in de richting van de zee gaat. Aan het scheerbord zit een lang touw van 100 meter met handvaten. De kinderen blijven op het strand staan en trekken aan het touw.
Het vissen met een kornet gebeurt bij laag water en rustige zee. Er kan dan allerlei zeeleven in het net terecht komen, zoals: krabben, platvis, kwallen, zandspiering, heremietkreeft, garnalen, kleine anemonen en zeesterren. De vangst wordt in onderzoek bakjes geplaatst in een kring, waarna de leerlingen in een kring daar omheen informatie over de vangst krijgen.
Om deze activiteit veilig te kunnen uitvoeren, is enige kennis en ervaring nodig. Leerkrachten kunnen een workshop op het strand volgen onder leiding van het Natuur Instituut en ontvangen daarna een ‘certificaat van bekwaamheid’. Zij kunnen daarna alle materialen van het kornet gratis gebruiken.
Materiaal:
- 1 x waadpak
- 1 x zwemvest
- 1 x kornet
- 1 x beugel
- 1 x scheerbord
- 100 meter touw
- Zoekkaarten
- Onderzoekbakjes voor de vangst