Button
Nadere gegevens
 
Locatie op het Noordzee strand
Tijdsduur ongeveer 2 uur
Periode voorjaar of zomer
Uitvoering leerkracht met behulp van (natuur)ouders
Geschikt voor Groep 1 t/m 3
Sluit aan bij de methoden  
Lesnummers  
Kerndoelen  
   
   
 

Flessenpost

strand groot

Een fles met een briefje erin spreekt tot de verbeelding.
Ergens op de wereld, op het land of op zee heeft iemand met een bepaalde bedoeling een boodschap verzonden met onbekende bestemming. Dat is spannend en avontuurlijk.
In het pakket “Flessenpost” zijn de opdrachten in flessen op het strand terecht gekomen. Ze zijn afkomstig van diverse (fictieve) afzenders. De inleidende brief, die eerst voorgelezen moet worden, kan ook in een fles verstopt worden en dobberen aan de zeekant.

In het op strand aangespoelde flessen zitten uitdagende briefjes met opdrachten en vragen, waarmee de kinderen in kleine groepjes aan de slag gaan. 
De kinderen kunnen door de opdrachten goed uit te voeren een letter noteren. Met 17 letters wordt een zin gevormd.
Met de opdracht in fles 18 maakt het groepje samen een gedicht. Op deze wijze verkennen ze allerlei wetenswaardigheden over strand en zee. Dichtbij en ver weg. Onder andere over verschillende talen, over brieven schrijven, over vogels, over schelpen, zeezoogdieren op ware grootte maken in het zand, strandjutten naar aanspoelsels. Voor de bovenbouw een uitdagend “AVONTUUR AAN ZEE”.
Verwerking:  
Uiteraard kan de klas ook zelf experimenteren met flessenpost maken. Daartoe zijn suggesties opgenomen in de docenten handleiding.
 
 

Materialen

  • boodschappenkar,
  • 18 flessen met opdrachten,
  • vier stokken met vlag om strandgebied af te bakenen, 
  • inleidende brief,
  • achtergrondinformatie,
  • invulkaart en potloden,
  • docenten handleiding