Button
Nadere gegevens
 
Locatie langs het Noordzee-strand, niet in de buurt van of tussen de strekdammen.
Tijdsduur ongeveer 2 uur
Uitvoering leerkracht met certicicaat en met behulp van (natuur)ouders
Groep 5 t/m 8
Sluit aan bij de methoden  
Lesnummers  
Kerndoelen  
   
   
 

Kornet trekken

kornetten thumb

Vissen met kornet aan het strand
 
Een “kor” is een visnet dat door vissersvaartuigen wordt gebruikt. Zo’n “kor” in het klein heet een kornet, ongeveer 3 meter breed en 6 meter lang. Aan één kant van het net zit een scheerbord. Dit scheert, dat wil zeggen trekt scheef door het water en zorgt ervoor dat het net vanaf het strand in de richting van de zee gaat. Aan het scheerbord zit een lang touw van 100 meter met handvaten. De kinderen blijven op het strand staan en trekken aan het touw.
 
Het vissen met een kornet gebeurt bij laag water en rustige zee. Er kan dan allerlei zeeleven in het net terecht komen, zoals: krabben, platvis, kwallen, zandspiering, heremietkreeft, garnalen, kleine anemonen en zeesterren. De vangt wordt in onderzoek bakjes geplaatst in een kring, waarna de leerlingen in een kring daar omheen informatie over de vangst krijgen.
 
Om deze activiteit veilig te kunnen uitvoeren, is enige kennis en ervaring nodig. Leerkrachten kunnen een workshop op het strand volgen onder leiding van het Natuur Instituut en ontvangen daarna een ‘certificaat van bekwaamheid’. Zij kunnen daarna alle materialen van het kornet gratis gebruiken.
 
Materiaal:
1 x waadpak
1 x zwemvest
1 x kornet
1 x beugel
1 x scheerbord
100 meter touw 
Zoekkaarten
Onderzoekbakjes voor de vangst
 
 
Uitvoering: 
Langs het Noordzee strand maar niet in de omgeving van of tussen strekdammen. 
In verband met stenen in het zand (dus bijvoorbeeld niet in Petten, Wijk aan Zee, Callantsoog)